Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Waarom werd de lichtenregeling aan het kruispunt van de Aarschotsesteenweg met het Vuntcomplex aangepast?

Antwoord

Midden januari 2020 paste Wegen en Verkeer de regeling van de verkeerslichten aan op het kruispunt van de Aarschotsesteenweg (N19) met het Vuntcomplex in Wilsele. De lichtenregeling is aangepast voor de verkeersveiligheid van de fietsers. Nu krijgen fietsers aparte groentijd om de Aarschotsesteenweg over te steken. Op deze manier zijn ze niet in conflict met de auto’s die van het Vuntcomplex afslaan naar de Aarschotsesteenweg, wat vroeger wel het geval was. 

Sinds de aanpassingen, waren er extra vertragingen te merken op de Aarschotsesteenweg. Een reden voor deze vertragingen is dat de lichtenregeling nog niet optimaal werkt. Er zijn momenteel nog geen zogenaamde ‘detectielussen’ geplaatst. Dit zijn lussen die de hoeveelheid verkeer detecteren. Tot deze er liggen, passen de verkeerslichten zich dus niet aan de verkeersstromen aan. De groentijden zijn heel de dag door dezelfde.

De detectielussen werden geplaatst wanneer het wegdek van de Aarschotsesteenweg vernieuwd wordt, eind april 2020. Hierna zal de lichtenregeling met andere woorden opnieuw optimaal werken. Omdat de regeling conflictvrij is, is er altijd een iets minder vlotte doorstroming voor het verkeer. In principe zou deze impact beperkt moeten zijn.