Voorbereidende werken verbreding viaduct Wilsele van start

  • 18 april 2019

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 18 april 2019 met de voorbereidende werken voor de verbreding van het viaduct van Wilsele. In een eerste fase zal Wegen en Verkeer bomen en struiken rooien langs de E314. Dit zal ongeveer drie weken duren. De werken gebeuren onafhankelijk van de rijweg, aan de onderkant van de schuine helling. Er zal geen hinder voor de weggebruikers zijn.

Rooien van bomen en struiken langs E314

Om de verbreding van het viaduct van Wilsele mogelijk te maken, voert het Agentschap Wegen en Verkeer een reeks voorbereidende werken uit. Als eerste stap moeten er bomen en struiken worden gerooid langs de E314. Nadien zal de schuine helling langs de Aarschotsesteenweg (N19) worden afgegraven en verstevigd. Het landhoofd van de brug (het steunpunt waar de brug de grond raakt) wordt verbreed, zodat ook de nieuwe rijstrook hierop kan steunen. Nadat de voorbereidende werken zijn afgerond, kan de sanering van het viaduct en de aanleg van de spitsstrook op het viaduct starten in de zomer van 2020. De bouw van de spitsstrook buiten het viaduct start nadien in de zomer van 2021. Volgens de huidige planning zal de nieuwe spitsstrook klaar zijn in 2022.

Geen hinder voor de weggebruiker

Het rooien van de bomen en struiken zal in totaal ongeveer 3 weken duren. Weggebruikers zullen tijdens deze periode geen hinder ondervinden van de werken.

Beverburcht op veilige afstand

Het project ligt in een gebied van ecologische meerwaarde. Om de natuur in de omgeving te beschermen, werkt Wegen en Verkeer in nauw overleg samen met het Agentschap Natuur en Bos. In de werfzone bevindt zich een oude, niet gebruikte beverdam. In overeenstemming met Natuur en Bos werd bepaald dat deze dam mag worden afgebroken om de Lemingsbeek te verplaatsen. Buiten de werfzone hebben de bevers twee nieuwe, goed onderhouden dammen gebouwd, waardoor de derde dam in onbruik geraakt is. De bevers bevinden zich in een burcht op veilige afstand van de werfzone.

Voorbereidende werken verbreding viaduct Wilsele