Hertracering Aarschotsesteenweg afgerond

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 19 december 2019

Op vrijdag 20 december wordt de Aarschotsesteenweg (N19) opengesteld. Ter hoogte van de ‘Duitse Brug’ was de gewestweg sinds augustus afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Ondertussen zijn de werken aan de hertracering van de Aarschotsesteenweg afgerond. De weg loopt nu onder een andere spoorwegbrug. Deze brug is hoger, zodat vrachtwagens zich niet meer vastrijden. Onder de Duitse Brug ligt een nieuwe fietsverbinding. 

 

Vlotter verkeer van en naar Leuven 

De Duitse Brug zorgde in het verleden voor veel verkeersellende op de Aarschotsesteenweg in Wilsele. Ondanks de waarschuwingsborden reden vrachtwagens zich geregeld vast onder de brug, met vertragingen en gevaarlijke situaties tot gevolg. Daarom besliste Wegen en Verkeer het deel van de Aarschotsesteenweg tussen het kruispunt met de Kolonel Begaultlaan en de bushalte ‘Viaduct A2’ te verleggen. Nu loopt de gewestweg onder een andere spoorwegbrug, waar er meer vrije ruimte is voor vrachtwagens. Onder de Duitse Brug ligt nu een afgescheiden dubbelrichtingsfietspad zodat fietsers veiliger en comfortabeler van en naar Leuven kunnen. 

Aarschotsesteenweg 2De afgelopen dagen werden de laatste markeringen geplaatst op het nieuwe stuk van de Aarschotsesteenweg. Vanaf vrijdag is de weg opnieuw open voor verkeer. 

 

Werken in waterziek gebied

Wegen en Verkeer werkte vanaf augustus 2019 vijf maanden aan de hertracering van de gewestweg. De plaatselijke omstandigheden maakten van de werken geen eenvoudige klus. Op de locatie waar de nieuwe weg ligt, is veel grondwater aanwezig. Daarom moest eerst een waterdichte U-vormige koker in beton gebouwd worden. Die koker houdt het grondwater tegen en vormt een stabiele ondergrond voor de nieuwe Aarschotsesteenweg. Naast de nieuwe weg werden bovendien twee pompputten gebouwd om het overtollige water op te vangen. De putten hebben samen een capaciteit van meer dan 100 m3. Dit water wordt gefilterd en daarna naar de nabijgelegen beek De Vunt geleid.

 

Aarschotsesteenweg 1