Aangepaste lichtenregeling op Aarschotsesteenweg in Wilsele

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 24 februari 2020

Midden januari paste Wegen en Verkeer de regeling van de verkeerslichten aan op het kruispunt van de Aarschotsesteenweg (N19) met het Vuntcomplex in Wilsele. Met de nieuwe lichtenregeling kunnen fietsers veilig de gewestweg oversteken, zonder in conflict te zijn met afslaande auto’s. De regeling zorgde de afgelopen weken voor meer vertragingen dan normaal. Dit probleem wordt begin april verholpen. 

Nieuwe regeling voor meer verkeersveiligheid

De lichtenregeling is aangepast voor de verkeersveiligheid van de fietsers. Nu krijgen fietsers aparte groentijd om de Aarschotsesteenweg over te steken. Op deze manier zijn ze niet in conflict met de auto’s die van het Vuntcomplex afslaan naar de Aarschotsesteenweg, wat vroeger wel het geval was. 

Extra vertragingen op Aarschotsesteenweg

Hoewel de nieuwe regeling sinds midden januari in gebruik is, waren er vooral de afgelopen weken extra vertragingen te merken op de Aarschotsesteenweg. Volgens onze informatie kan dit te wijten zijn aan extra verkeer dat de Vaartkom wil bereiken en de werken aan de Nieuwe Mechelsesteenweg (N26) en het op- en afrittencomplex van Herent (nr. 18) wil vermijden. Een andere reden voor de vertragingen is dat de lichtenregeling nog niet optimaal werkt. Er zijn momenteel nog geen zogenaamde ‘detectielussen’ geplaatst. Dit zijn lussen die de hoeveelheid verkeer detecteren. Voorlopig passen de verkeerslichten zich dus niet aan de verkeersstromen aan. De groentijden zijn heel de dag door dezelfde.

Vanaf maart andere regeling tijdens werken

Vanaf 2 maart werkt Wegen en Verkeer aan de fietspaden langs de Aarschotsesteenweg, tussen het viaduct en het kruispunt met het Vuntcomplex. Tijdens deze werken, die duren tot eind maart, geldt een aangepaste lichtenregeling aan het kruispunt. Hier leest u meer over de geplande werken en hinder. 

Lichtenregeling werkt optimaal na werken in april

De detectielussen worden geplaatst wanneer het wegdek van de Aarschotsesteenweg vernieuwd wordt, het eerste weekend van april. Hierna zal de lichtenregeling met andere woorden opnieuw optimaal werken. Omdat de regeling conflictvrij is, is er altijd een iets minder vlotte doorstroming voor het verkeer. In principe zou deze impact beperkt moeten zijn.